Varför är vi jämnvarma?

Studera Harry hare i filmen nedan och fundera över följande faktum: Varför ser vi aldrig Örjan ödla (eller Krille krokodil, Salle salamander etc) i samma miljö?

Svaret är givetvis att Harry (samt alla andra däggdjur och fåglar) är jämnvarm vilket innebär att kroppstemperaturen i princip alltid befinner sig runt 37 grader Celsius. Detta är suveränt utifrån ett konkurrensperspektiv och förklarar varför vi hittar däggdjur (men inte reptiler och amfibier) över hela jordklotet.

Varför är vi då jämnvarma? Det verkar som svaret finns hos mitokondrien, den bakterielika organellen i våra celler, och specifikt i den koncentrationsskilllnad i vätejoner som finns mellan mitokondriens in - och utsida. I tidigare inlägg förklarades hur denna skillnad byggdes upp och hur jonerna användes till att driva ATP - tillverkaren. I inlägget skrev jag också att jonerna nästan bara kan “smita ut” via ovanstående lilla maskin. En del vätejoner försvinner dock ut på annat sätt och det är deras rörelse som genererar cellens värme (minnes: partiklar i rörelse = värme)! Harry i filmen ovan kan alltså vara där han är eftersom mitokondrierna i hans celler läcker vätejoner! 

En befogad fråga är: Har inte Krille Krokodil läckande mitokondrier? Jo det har han, dock inte lika många som vi. Fler mitokondrier i cellen = mer värme.

3 Responses to “Varför är vi jämnvarma?”

 1. Kristin Says:

  Hej Per! Kul att ha hittat din sida. Mycket informativ och trevlig är den. Sökte efter en bild på en snäcka och så kom jag hit.

  Jag har funderat på detta med jämn-/växelvarm. Hur står det till med fiskarna? De finns ju överallt trots att de är växelvarma.

  Mvh Kristin (gammal elev)

 2. anderhag Says:

  Hej Kristin och kul att du hittat sidan! Osäker på vad som gäller för fiskarna. De allra flesta (alla?) fiskar är växelvarma och borde därför ha svårt att leva i kallt vatten. Har dock för mig att några grupper kan hålla en kroppstemperatur som överstiger vattentemperaturen (vet dock inte om de är jämnvarma i egentlig mening). Är det kanske dessa som lever i kallare vatten?

  Vissa fiskar har ju även “spolarvätske” -liknande ämnen i cellerna som förhindrar att vattnet i vävnaderna fryser. Hmmm. Jag vidarebefodrar frågan och återkommer.

 3. anderhag Says:

  Frågan bollades över till Prof. Michael Axelsson på GU. Läs mer om hans forskning här (notera att han studerat just fiskar i kalla miljöer)

  “Det är ju helt rätt att fiskarna inte har en intern värmeproduktion och att en del får ta till antifrys medel för att inte frysa men det som gör att de kan fortsätta att simma runt i vatten med en temperatur ner till -1.86C är modifieringar av enzymsystem och pumpar så att dessa fungerar vid dessa temperaturer. Det innebär oftast att man samtidigt begränsar djurens temperaturintervall, t.ex. så dör de flesta testade Antarktiska fiskar vid +4C dvs de har ett temperatur intervall på ca 6 grader vilket vi också har (37 - 42-43)

  Alla dessa ectotherma djur har trots att de saknar en intern värmeproduktion väldigt noga koll på vad de har för kroppstemperatur och reglerar den genom att flytta sig mellan varmare och kallare områden. De har en preferenstemperatur som i vissa fall kan vara relativt snäv, svensk torsk längst västkusten verkar tycka bäst om ca 13C. Det verkar som om fiskar kan känna av temperaturvariationer ner till 0.03C skillnader vilket är imponerande”

Leave a Reply