Hur lär sig djur? Del 3

Tredje och sista (?) delen i hur lär sig djur! Filmen nedan visar en sötsugen och målmedveten liten apa.

Vad kallas denna typ av inlärning? Svaret är inte helt givet då man inte riktigt vet vad som har skett innan filmen. Hur mycket har Vulcan, som apan heter, egentligen umgåtts med forskaren? Tillhör tuber med honung vardagen? Om man lyssnar noga på berättarrösten (som tillhör legendaren Sir Richard Attenborough) får man indirekt svar på detta. En icke - biologisk bok finns i potten denna gång.

3 Responses to “Hur lär sig djur? Del 3”

 1. Oviktigt Says:

  Som sagt man måste få veta vad som hänt tidigare…
  Men några alternativ på inlärnings metoder “trial and error”, att djuret försöker sig fram.. eller positiv förstärkning som kanske låter troligast men apor är också väldigt bra på hermas och det finns exempel på orangutanger i Indonesien som lärt sig tvätta kroppen med tvål använda hammare och såg, det här är djur som tidigare levt i fångenskap och lärt sig genom observation.

 2. anderhag Says:

  Det verkar otroligt men apan har, enligt berättaren, inte haft någon att studera och (får man förmoda) ej utsatts för någon typ av förstärkning.

   

 3. Men? Says:

  Apan måste ha försökt sig fram.. det kan vara den enda förklarningen.. Jag tror inte att apan kan analysera situationen och klura ut problemet utan att försöka, och efter lyckat försök så har den metoden förstärkts och nästa gång så går det snabbare.

Leave a Reply