Moderkaka vs Pung

Alla(?) vet att pungdjurens barn bor i pungen. Många har sett naturfilmer och förundrats över känguru - ungens mödosamma klättring upp till pungen efter födelsen. Om man sett ovanstående filmer har man förmodligen noterat att ungen ser något märklig ut. Den ser tämligen ofärdig ut. Iakttagelsen stämmer, känguru - ungen är i princip ett krypande embryo som avslutar sin fosterutveckling i pungen. I pungen finns en bröstvårta som embryot i fäster till.

Få (?) vet att även kängurun har en moderkaka, dvs ett mycket speciellt organ som omgärdar embryot/ungen under fosterutvecklingen och som möjliggör att fostret utvecklas helt och fullt i livmodern. Alla däggdjur (förutom kloakdjuren som diskuterats här) har således en moderkaka. Om man föds som foster eller fix och färdig (många nyfödingar, t.ex. giraffen, kan gå efter 10 minuter) beror därmed på hur lång tid man befinner sig i livmodern och moderkakan. Det handlar alltså om skillnader i längden på embryonalutvecklingen.

Om man sätter på sina evolutionära glasögon bör man kunna skönja följande trend: reptil (embryo utanför kroppen i ägg) –> kloakdjur (embryo utanför kroppen i ägg) –> pungdjur (embryo utanför kroppen i pung)–> moderkaksdjur (embryo i kroppen)

Filmen nedan är sagolik. Den visar den nu utrotade pungvargen, sista exemplaret dog i Hobarts djurpark 1936. Förutom att den motsvarade moderkakisarnas varg i avseende på ekologi och placering i ekosystemets näringsväv är den dessutom känd för att den kunde öppna käften i 120 grader!

På allmän begäran är biologibokstävlingsfrågan svårare än normalt: I relation till andra däggdjur, har Homo sapiens lång embryonalutveckling eller kort? Förklara även varför det är på det sättet. Tips: Fitness.

3 Responses to “Moderkaka vs Pung”

 1. Bedde Says:

  Ja, människan har en lång embryonalutveckling då det är hjärnan som tar mest tid att utveckla.
  Om vi jömför Björnen och Gnun så finns de en stor skillnad mellan dessa två djur, björnen är en carnivor och gnun en herbivor, björnen är ett stort djur med inga naturliga fiender medan gnun är ett djur med många naturliga fiender.
  Hur är det då mellan dessa två djur?
  Björnen har en embryonalutveckling på cirka 60dagar.
  Gnun har en embryonalutveckling på 9mån.
  Varför är det en sån stor skillnad, jo för att björnen föder en unge som är döv och blind medan gnun föder en unge som kan gå inom minuter och springa inom en timma. Björnen kan skydda den försvarslösa ungen men det kan inte gnun så det är då livsviktigt för ungen att kunna springa så fort som möjligt.

 2. anderhag Says:

  Lysande! Vill tillägga att människans stora hjärnvolym/skalle har betydelse utifrån det faktum att en senare förlossning (då barnet har fått ännu en större skalle) inte skulle vara möjligt. Längre embryonalutvecklig är tämligen fitness - sänkande då varken mor eller barn överlever förlossningen.

  Boken är din.

 3. Frankenpungvarg? at anderhag.net/undervisning/blogg Says:

  […] Om bloggen! « Moderkaka vs Pung […]

Leave a Reply