Utter + anka = ?

Min absoluta favorit i djurvärlden är näbbdjuret (Ornithorhynchus anatinus). Den har en pälsförsedd utterliknande kropp, anklika fötter och en näbb (näbben har dock ingenting med fåglarnas näbb att göra). Om inte ovanstående räcker för dig, betänk då följande: näbbdjuret, som är ett däggdjur, lägger ägg! Ur ägget kläcks ungar som får di (di = får mjölk = dägga) från mjölkporer i mammans kropp.

Näbbdjuret tillhör en gammal ursprunglig däggdjursgrupp (Prototheria) som visar på en rimlig övergång mellan reptiler (som alltså lägger ägg, läs tidigare inlägg) och däggdjur. Fossil antyder att planeten tidigare dominerades av denna däggdjursgrupp men att dessa förmodligen utkonkurrerades av oss moderkaksdäggisar. Vi kan lära oss följande:

 1. Man kan inte vara bäst alltid
 2. Däggdjuren “föder inte levande ungar”

Biologibokstävling #4: Villka andra däggdjursarter förutom näbbdjuret lägger ägg?

3 Responses to “Utter + anka = ?”

 1. Bedde Says:

  Myrpiggsvinen är ett kloakdjur som näbbdjuret och lägger ägg! Det finns två arter av myrpiggsvinet och finns i Australien och Nya Guinea, vet inte riktigt vad arterna heter på svenska med här är namnet på en art på engelska Short-beaked Echidna (kortnäbbig myrpiggsvin?)

 2. anderhag Says:

  Rätt och utmärkt! Boken är din!

  Måste erkänna att jag inte heller vet vad de heter på svenska.

 3. Moderkaka vs Pung at anderhag.net/undervisning/blogg Says:

  […] Om bloggen! « Utter + anka = ? […]

Leave a Reply