Archive for December, 2008

Ibland blir det fel!

Tuesday, December 9th, 2008

På 1930 - talet infördes Agapaddan till Australien från Sydamerika. Tanken var att paddan skulle äta upp skadeinsekter på sockerrörs- plantagen.

Lycka: paddan åt upp skalbaggarna! Dessvärre åt paddan även mycket annat. Paddan åt sådant som man egentligen inte vill att paddor ska äta. Ytterligare värre var/är att ingenting åt paddan. Som grädde på paddan var att paddan, som är en av de största arterna i världen, trängde undan de lite mer försynta inhemska arterna.
Filmen, som är stillsam men med explosiva inslag, visar en agapadda som äter. I denna film äter den kattmat, i naturen festar den på f.a. olika insekter och spindeldjur. Ibland kan den även ta små dägg- och groddjur.

Alla som varit i Australien kan inte undgått denna art, enstaka exemplar är söta, när de rör sig i 10 - tal eller 100 - tal börjar det dock kännas obekvämt. Paddan uppfattas helt enkelt som en plåga. Slutligen; Australien brukar dras fram som ett exempel på hur tokigt det blir när människan försöker påverka naturliga näringsvävar. Agapaddan är således bara ett av flera exempel, kan du ange ännu ett exempel kan du vinna biologibokstävlingen!